12 Mei 2013

RESEPI PUDING ROTI FARAH LEE

Haiii.. pekabooo.. heee.. teman mencari resepi Puding Roti.. sekali terjumpalah resepi dari Farah Lee ni.. kenal x sape? Farah Lee?  alaaa Farah Lee  x kenal? Farah Lee . wife Ally Iskandar yg cantik tuu.. hee.. teman terkejut gak bila dapat jumpa Blog Farah Lee ni.. mmg sukaaa sgt tgk dia.. cumey mcm korea.. hee.. teman ada jea jumpa resepi Puding Roti ni kat blog lain tp rasa nak jugak amik yg Farah Lee punya coz saja nak letak link blog dia kat entri teman ni.. nti nk singgah lagi sonang kan! heee... 

Resepi ni teman amik kat blog Farah Lee . x edit pun apa yg ditulis beliau.. malas nk edit coz suka the way Farah explain.. heeee.. (ayat lain, teman malas nak taip lain.. kui3.. nanti x phm lak klu teman taip lain.. ha2.. apa2 jelah.. kalau korang nak try resepi ni, try lea.. klu nk ikuti kisah Farah Lee lak, boleh intai2 blog Farah Lee dengan mengklik nama2 Farah Lee yg teman taip kat dalam entri ni.. memang dh link kan ke blog Farah Lee . hokehh.. jom nikmati cara2 nak buat Puding Roti ni.. 

SEBELUM tu teman nak bagi tau nape teman suka resepi Puding Roti Farah Lee ?? Ok, 1st..teman suka gambar2 yg Farah Lee uploadkan ni, 2nd teman suka gaya penyampaian Farah Lee, 3rd teman suka Farah Lee . ha2.. apa merepek sudah ni? jom lea tgk resepi bawah ni.. Opss.. jgn pelik lak nape bahan2 dia made in Korea, sebab masa ni Farah berada di Korea.. klu kita kat sini pandai2 lea cari barang2 yg biasa kita guna hokeh! (xkan itu pun xtau kann.. )
BAHAN BAHAN
Gula : 1 cawan
Majerin : 5 sudu besar
Fresh milk : 800ml
Roti : 15 keping
Telur : 1 biji
Esen vanila : 1 sudu kecil 
(untuk hilangkan hanyir telur. takde pun takpe)
Choco chip : secukup rasa untuk hiasan

CARA CARA
1. Baca basmallah, selawat, senyum dan penuhkan hati dengan penuh 
kasih sayang (rahsia masakan best) :D
2. Pastu gaul ratakan gula dan majerin dalam mangkuk hayun besar.
3. Tuang fresh milk kedalam acuan.
4. Carik-carikkan roti, masukkan kedalam acuan and gaul sebati.
5. Then masukkan telur dan esen vanila. Macam biasa, gaul gaul gaul.. 
(gaya oppa gangnam style)
6. (exceptional) Cover loyang dengan aluminium foil.
7. Tuang acuan ke dalam loyang. Kalau ada roti lebih, boleh carik-carikkan, tabur dan tekan2 sikit atas acuan so nanti atas puding tu jadi garing sikit dan nampak ciri-ciri kerotiannya.
8. Tabur choco chip sesuka hatimu. Nak ganti dengan raisin or nak biarkan kosong pun bisa.
9. Masukkan dalam oven 150°C, 20-30 minit (kalau still lembik, boleh tambah masa) dan..
Kunfayakun.. SIAP.!!! 
Boleh hidang panas or sejuk ^^
Pesanan penaja.! Step-step tu untuk mereka yang rajin, kalau yang kurang rajin (husnuzon, nak jimat masa kan ;p) abaikan step-step tu, campur terus semua bahan dalam mangkuk dan gaul pastu tuang dalam loyang habis cerita. 

So selamat mencuba, boleh alter sendiri ikut selera dan bahan yang ada, dan boleh la namakan puding roti uols tu ;D

Annyong.!
Reactions:

45 ulasan:

  1. xpnh try lg..ad pluang in shaa Allah try :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. dh try kasi upload gambo n buat entri tauu.. heee.. nk tengok gakk..

      Padam
    2. wahhhh. tenku butang buat lah. pastu update entry :)

      Padam
    3. Hehe.. dh try buat.. nti teman update entri terbaru yea.. heee..

      Padam
  2. Bestnyaaaa. Nk try lahhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. try jgn x try... hee.. ada kawan teman dh try buat.. senang j katanya.. sedappp!

      Padam
  3. terima kasih kongsi resepi ini.
    nanti boleh cuba juga ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. haa.. dh cuba ti upload gambo n buat entri yeaa.. nk nengokk.. heee.... nyum2..

      Padam
  4. baca entri ni yang nampak nama Farah Lee je...
    Hehhhheheh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahaha.. saja gatai tangan nk buat camtu .. ha2..

      Padam
  5. Assalamualaikum. kan best rumah ada oven. senang nak ikut resepi kak tenku ni. heeeeee ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu lea.. kena beli oven ni.. bru leh msk mcm2 kan.. heee...

      Padam
  6. best je nampak puding roti ni,nak buat sebagai juadah berbuka puasa la..

    BalasPadam
  7. Saya dah cuba puding roti utk buka puasa smlm, mmg best sgt2. hubby dan anak2 berebut2. Seronok sgt. Rugi siapa tak cuba..Lagi byk coklat chip lagi best letak dlm adunan roti bila mkn dia melt kat mulut..Esen Vanilla tu lebihkan sikit..terimakasih kerana share resepi ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wahhh.. awak buat teman terliur dah ni..

      Padam
  8. Kalau nak kukus ok x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. x pernah try lagi kukus2 ni.. bole cuba kot.. heee

      Padam
  9. mudah jer rupanya nk buat puding roti ni. Dan nampak sedap sgt

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang sedapp.. cuma jangan letak gula byk sgt.. klu manis sangat nanti x lalu mkn lak.. heee..

      Padam
  10. Balasan
    1. Memang sedapp.. tp jgn taruk kismis or gula byk sgt tau.. nanti terlebih manis lak..

      Padam
  11. Balasan
    1. Dh try nanti jangan lupa upload gambo n buat entri yea.. nk tgk..

      Padam
  12. Ahad nie nak try...nak guna roti gardenia kerrr?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup.. kalau nak sedap roti gardenia.. tp kalau roti lain pun bole..

      Padam
  13. nmpk sedap.msak yg sempurn.kta klau buat puding roti selalu lekat kt dulang rpanya bleh letk aluminium tu.bleh share yer diblig me

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha a.. pakai aluminium foil tu senang.. xyah bekas2.. heee

      Padam
  14. sellau buat puding roti karamel jer.. hok jnis gni lum penah lagi try...mcm sedap jer tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Teman pernah buat n rasa dia mmg sedap.. tp jgn letak gula atau kismis atau choco chip byk sgt tau.. manis

      Padam
  15. blum try tpi semlm try buat respi puding jagung dn next week aiskrim goreng dri blog kekwn kta lpa nmanya.

    BalasPadam
  16. hai saya bru nak cuba mintak2 menjadi yerr

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah klu btul step2 n bhn nya, menjadiii.. heeee

      Padam
  17. dah try buat mnjdi tpi tk sempt upload.sedp

    BalasPadam
  18. Rupenyer snang jew nk wat puding roti ni yer...slama ni asyk bli jew.esok nk cube wat la

    BalasPadam
  19. habibahersallina.blogspot.com27 November 2013 8:22 PG

    senang jer buat pudinh roti teman dh pro lgi sedp kalau garing.pehh letk dlm pti ais sedp tmbh choco chip kismis dn jem warna warni

    BalasPadam
  20. Farah Lee kan pernah dok kat Korea .. mesti la muka mcam korea .. tau blog Farah Lee dari Fatin Liyana .. Jom tengok blog dia nak ? suke tengok part travel .. http://honeykoyuki.blogspot.com/

    BalasPadam
  21. kak klo x ada susu segar , guna susu cair satu tin boleh?

    BalasPadam
  22. Macam best jer.. macam sedap jer.. macam nak cuba jer. www.villavitaminibu.blogspot.com

    BalasPadam
  23. salam tenku butang :) ni kita suka tgk. resepi2. walaupun xpndai masak. hehe

    BalasPadam
  24. Sedap!confirm cr brg n bt. Gojes la blog korang...kna blaja byk lg ni.

    BalasPadam
  25. biasa letak raisin...ni coklat chip..
    bleh cuba ni,,tq share resepi..

    tengok puding roti teringat kat mak mentua...sedapnya!!!

    Set Bersalin/Berpantang Shaklee Khas Dari Pengedar Shaklee Terbaik

    BalasPadam
  26. terliur tgk tengah2 malam ni.. nampak menyelerakan

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

MESTI BACA!!